Έμπνευση

5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα επίπονο παρελθόν


«Αν αλλάξεις τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα, αυτά που κοιτάς θα αλλάξουν».– Wayne Dyer

Μερικές φορές, συγκεκριμένα πράγματα ποτέ δεν βγάζουν νόημα, απλώς μένουν έτσι! Όλοι αντιμετωπίζουμε ή βιώνουμε περιστάσεις στη ζωή όπου ευχόμαστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά μερικές φορές, είναι όπως είναι και το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε ή να ελέγξουμε είναι η αντίληψη μας γι αυτά.

Πρόσφατα μελετούσα τις περιστάσεις της ζωής μου που με τραβούσαν σε ένα ατελείωτο σκοτεινό τούνελ και έβρισκα τον εαυτό μου παγιδευμένο στον δικό μου ιστό σκέψεων.

Όταν το μυαλό πιάνεται σε σκέψεις σαν αυτές, ο μόνος τρόπος για να το επαναφέρουμε στην επιφάνεια είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα. Αντί να τραβηχτείτε από την δική σας καταιγίδα, πάτε μαζί της, περάστε τη και φωνάξτε «Το κατάφερα!» ή « Μπορώ να το κάνω αυτό».

Το μυαλό είναι πολύπλοκο. Το τρέφετε με αρνητικές σκέψεις και θα συνεχίζει να τις καταναλώνει μέχρι να εκραγεί.

Από την άλλη, αν το τρέφετε με θετικές σκέψεις και προθέσεις, σκέφτεται την απροθυμία του να αλλάξει τους παλιούς τρόπους και πρότυπα του και έτσι μασάει τις καινούργιες σκέψεις και τις καταπίνει.

Το να μείνετε δυνατοί σε αυτές τις στιγμές είναι το κλειδί. Η επανάκτηση του εαυτού σας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα!

Θα συμφωνήσω με την παραπάνω πρόταση επειδή εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας, απλώς πρέπει να αλλάξουμε την ροή τους. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

5 τρόποι για να θεραπευτείτε από ένα επίπονο παρελθόν

  1. Αποδεχτείτε το παρελθόν σας

«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή» – Τζωρτζ Όργουελ

Μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να αποδεχτώ τον θάνατο του πατέρα μου και την επακόλουθη καταθλιπτική κατάσταση της μητέρας μου όταν ήμουν στην εφηβεία. Απέφευγα να το συζητώ με τους φίλους μου, κάποιοι δεν το ήξεραν καν μέχρι πολύ αργότερα. Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι όταν μιλούσα γι αυτό κατέληγα να κλαίω και να συσσωρεύω τα συναισθήματα μου.

Το κλειδί εδώ είναι η αποδοχή οποιασδήποτε κατάστασης, ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή είναι. Μόλις την αποδεχτείτε, δεν βρίσκεστε πια στο στάδιο της άρνησης και δεν καταπιέζετε τα συναισθήματα σας. Αγκαλιάστε τη, δώστε της αγάπη και καλλιεργήστε σκέψεις που θα βοηθήσουν στην συναισθηματική σας ανάπτυξη για ένα απλό λόγο: κακά πράγματα συμβαίνουν.

  1. Περάστε χρόνο μόνοι

«Υπάρχουν φορές όπου το καλύτερο μέρος για να βρίσκεστε είναι να είστε μόνοι». –Άγνωστος

Μην προσπαθείτε να ξεφύγετε από τον εαυτό σας ή να τον αποσπάσετε με φίλους ή με άλλες διαφορετικές αισθητικές απολαύσεις. Αυτά φαίνονται να βοηθούν την προκειμένη στιγμή αλλά δεν είναι μια μόνιμη λύση.

Απλώς κυνηγάτε τις σκέψεις σας ή αναβάλλετε το να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις/δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, πως μπορείτε να φοβάστε τον ίδιο σας τον εαυτό ή τις ίδιες σας τις σκέψεις;

Ο φόβος είναι η αιτία πόνου, θυμού ή απογοήτευσης. Φυσικά δεν είναι εύκολο. Έχω συνειδητοποιήσει πως οι προκλήσεις σε κάνουν δυνατότερο-είναι μια διαδικασία που ξετυλίγεται αργά και σταδιακά.

Κρατήστε τους φόβους από τον λαιμό, γυρίστε τους, λυγίστε τους, χτυπήστε τους ή κάντε οτιδήποτε χρειάζεται για να δώσετε τέλος στην δύναμη που έχουν πάνω σας. Το να περνάτε χρόνο μόνοι σας θα σας δώσει τον χώρο να «πιάσετε» καλύτερα την κατάσταση. Βάλτε σε τάξη το μυαλό σας και όπως πάντα λέω, μια καλή δόση της φύσης κάνει θαύματα.

  1. Τελετουργικά αυτό-θεραπείας

«Ο ιερός χώρος σου είναι εκεί όπου μπορείς να βρεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά». -Joseph Campbell

Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτικού χαρακτήρα στην φύση. Είναι αυτός ο ιερός χρόνος που αφιερώνετε αποκλειστικά στον εαυτό σας και στον ιερό σας χώρο (αν θέλετε να το αποκαλείτε έτσι). Το κάψιμο ιερών βοτάνων, ο διαλογισμός τράτακ (η εστίαση σε ένα μικρό αντικείμενο ή στην φλόγα του κεριού), ο επιμελής τρόπος ζωής, ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ψαλμωδίες, η κηπουρική, η γείωση και όλα τα συναφή μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα. Θα σας κρατήσουν πιο ήρεμους και θα έχετε περισσότερη ψυχική καθαρότητα στην τρέχουσα κατάσταση.

Βρίσκω πως η γιόγκα, η κηπουρική, οι βόλτες στην φύση και η γείωση είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ευεργετικές για την ψυχή μου. Αν και ακόμα έχω τις κακές μου μέρες. Δεν είμαστε τέλειοι!

  1. Συζητήσεις από καρδιάς

«Καλλιεργούμε την αγάπη όταν δείχνουμε τον πιο ευάλωτο και τον πιο δυνατό εαυτό μας και όταν τιμάμε την πνευματική σύνδεση που μεγαλώνει από αυτή την προσφορά εμπιστοσύνης, σεβασμού, καλοσύνης και προσοχής.» ~ Brené Brown

Η συζήτηση από καρδιάς με οποιονδήποτε αντηχεί σε ένα βαθύτερο επίπεδο- είτε είναι με τον αγαπημένο σας, με έναν φίλο σας ή με τον θεραπευτή σας, μπορεί να σας φέρει πίσω στη πορεία σας. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα αληθινά σας συναισθήματα ελεύθερα. Μιλήστε και με την καρδιά και με το μυαλό στους ανθρώπους (στους κοντινούς ή σε αυτούς που νιώθετε άνετα).

Αν θέλετε πλαντάξτε στο κλάμα-το κλάμα είναι επίσης μια μορφή καθαρισμού και σας ανακουφίζει από τον πόνο. Αγαπώ τις ειλικρινείς συζητήσεις με τους ανθρώπους που νιώθω άνετα, ποιο είναι το νόημα των επιφανειακών συζητήσεων;

Η αληθινή ουσία της επικοινωνίας ή της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους βρίσκεται στην ικανότητα να ανοίγεστε και να απογυμνώνετε την καρδιά σας, και συνειδητοποιείτε πως δεν είναι και τόσο κακό. Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την αντίληψη σας κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών. Αν μόνο μπορείτε να μιλήσετε γι αυτό εξ αρχής.

  1. Πιστέψτε στον εαυτό σας

«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα». – Ralph Waldo Emerson

Όλα τα παραπάνω δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας. Αν δεν πίστευα στον εαυτό μου, πως θα μπορούσα να ξεπεράσω τον θάνατο του πατέρα μου ή την κατάσταση της μητέρας μου; Θα ήμουν ένα απελπισμένο θύμα των καταστάσεων μου. Πιστέψτε πως δεν υπάρχει τίποτα αρκετά δύσκολο που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε. Αγαπάτε τον εαυτό σας και να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να κατανοήσουν. Ακούν με την πρόθεση να απαντήσουν». -Stephen R. Covey.

Δε θα ήταν ένα καλύτερο μέρος ο κόσμος αν όλοι μιλούσαμε με την πρόθεση να ακούσουμε; Όλοι έχουμε ιστορίες να μοιραστούμε, ιστορίες που μας έχουν κάνει αυτούς που είμαστε σήμερα. Ποια είναι η δική σας;

Μάγεια Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top